Projecten
Sommige van onze projecten in Deventer zijn onderdeel van een groter,
lokaal of nationaal-of internationaal project.
Project van: Street Art Streets, Woonbedrijf Ieder1 en Gemeente Deventer
In 2023 organiseerden Street Art Streets & Woonbedrijf Ieder1 samen een aantal Murals. Er gaat namelijk veel veranderen in Ludgeruskwartier de komende jaren. De huidige woningen maken plaats voor nieuwe, om zo nog meer mensen een nieuw thuis te bieden in Deventer. Met deze Murals willen we aan de stad laten zien dat deze wijk gaat veranderen. Dat vele mensen “verThuizen” om de stad vooruit te helpen. Dit is het onderliggen thema van de muurschilderingen die in juni en juli 2023 zijn gemaakt.
​
Kunstenaars: Artez, Tymon de Laat, Marije Maria, Gijs Vanhee
Project is een samenwerking tussen: De wijk, Street Art Streets, Voor Elkaar-Teams, Kunstcircuit, Rentree, Kunstenlab en Stichting de Tijdmachine.
Bewoners van Sluiswijk klopten in 2020 aan bij woningcorporatie Rentree. De spierwit geschilderde muren in de wijk waren hen een doorn in het oog. De buren hadden een beter idee: street art! Rentree benaderde Street Art Streets, hét collectief voor street art in Deventer, en samen met de wijk, Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaar-Teams ontwikkelden zij het geweldige street art project: ‘Muren en Buren’.
​
Kunstenaars: Dzia | Hedof | Dopie | Timber | Nicky Nahafahik | Zenk One | Joost Zwanenburg | Pipsqueak Was Here |
Project van: Street Art Streets en Deventer Binnenstad management.
10 Diverse kunstenaars uit Deventer waren op 6 november 2016 aan het werk in de binnenstad.
Hun stijlen variëren van illustratief, stencil art tot cartoon-achtige stijl, maar ook op onverwachte plekken kan je de mooiste dingen tegenkomen.
Op diverse locaties maken street art kunstenaars kunstwerken op speciaal voor de gelegenheid geplaatst "straathoeken". Ze werken met onder andere met stiften, kwasten, spuitbussen en verf. Maar ook andere losse street art vrolijkt op deze zondag het straatbeeld op.
​
Kunstenaars: Corkville | Sgt.Friendly | Will.Yoow | Tikster | Yellibeanz | Eelco Cramer (illy en didi) | AMOK | Valerie Ardini (3d GePrinte Miniaturen ) | Wildbreien met Voorstad Verbindt (Kim Arntzen) | Tamara Fernades |
​
Project van: Studio Giftig
In een geselecteerd aantal Nederlandse steden is er een mural geschilderd met muziek als uitgangs- punt: Een nummer van een artiest uit de betreffende stad. De artiesten kozen zelf een nummer uit hun eigen oeuvre dat voor hen een speciale betekenis heeft. Dit mag een bekend of minder bekend nummer van de artiest in kwestie zijn. Studio Giftig maakte hier een ontwerp bij en maakte een mural in de betreffende stad.
​
​
​
Murals in: Deventer, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Zwolle, Goes & Nieuwegein
Project van: De Strakke Hand, Gemeente Deventer, Het project Grensoverschrijdende samenwerking Hanzesteden is medegefinancierd uit het INTERREG-programma Deutschland- Nederland.
Strakke Hand Muurschilderingen in 9 Hanze Steden. Je vindt murals in vele steden! Maar in de Hanzesteden zijn ze toch wel écht een aanrader. Métershoog en passend bij de Hanze: een mix van "toen" en een knipoog naar het nu. De muurschilderingen zijn allemaal een beetje familie van elkaar. De basis is een foto van twee mensen uit de betreffende Hanzestad met kleding uit de Hanzetijd, mét een twist naar het nu. Ontdek zelf bij elke muurschildering welke twist dat is.
​
​
Murals in: Deventer, Kampen, Hattem, Maasbommel, Doesburg, Harderwijk, Emmerik (D) Wesel (D) & Kalkar (D).
Project van: Hedy Tjin, Openlucht museum Arnhem, Canon van Nederland, The Social Club
Muurschilderingen ‘CANON VAN NEDERLAND’ Door Hedy Tjin. Voor de Canon van Nederland heb ik deze vier muurschilderingen gemaakt in verschillende steden in Nederland. Het idee is om de jeugd wat meer te verbinden met de Nederlandse geschiedenis. De eerste is: Vincent van Gogh bij Honigcomplex Nijmegen, de tweede is Aletta Jacobs bij Dot Groningen, de derde is Anton de Kom naast het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost en de vierde is in Deventer over De Hanze. Deze hele campagne is gemaakt door The Social Club.​
Murals in: Deventer (gesloopt) Groningen, Amsterdam & Nijmegen
Project van: Deventer Verhaal, Gemeente Deventer en Street Art Streets
Dominique Latoel heeft in opdracht van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal en Street Art Streets een kunstwerk over slavernij vroeger en nu ontwikkeld. Latoel heeft hierbij actief samengewerkt met de Surinaamse gemeenschap in Deventer.
Het kunstobject was niet te missen wanneer je de publiekshal van het gemeentehuis in Deventer betrad.Vanaf september 2023 wat de installatie van het stadhuis naar de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt verplaatst. De kunstinstallatie bestond uit drie grote panelen en toont met bewerkte fotoʼs van dwangarbeid de schaduwzijde van onze consumptiemaatschappij aan.
Het slavernijverleden is een pijnlijk en tot voor
kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. In het hele koninkrijk wordt er daarom extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.